Ca potential turistic, Japonia ofera multiple posibilitati de explorare atat pentru turistii experimentati, cat si pentru cei amatori, traditii si tehnologie de ultima ora, natura si minuni arhitecturale moderne, toate imbinate in asa fel incat, la sfarsitul unei vacante, sa poti sa afirmi cu hotarare ca da, Japonia este cu totul altceva, Japonia este un loc unic si special.
Circuitul nostru a fost ca o trecere in revista a celor mai importante obiective turistice din Tokyo, Nikko, Kyoto si Osaka. Am admirat Tokyo de pe puntea de observare de la etajul 52 al cladirii Tokyo Sky Deck in Roppongi Hills si apoi din Tokyo Tower, a doua structura ca inaltime din Japonia. Tot de la inaltime, din Umeda Sky Building, am admirat in ultima zi si Osaka. Am parcurs distanta de 365 de kilometri dintre Tokyo si Kyoto in doar doua ore si 17 minute cu renumitul Shinkansen Nozomi, trenul-glont. Am cunoscut Japonia traditionala prin intermediul unor experiente unice – am luat cina cu o maiko in Kyoto si am aflat din dedesubturile acestui stil de viata, am participat la ceremonia ceaiului In Tokyo si ne-am plimbat prin faimosul cartier al placerilor, Gion.
Am vizitat temple, altare si castele, ne-am plimbat prin renumitele gradini japoneze din Kyoto si am admirat frumusetea uimitoare a naturii in Nikko. Dincolo de obiectivele turistice, ceea ce mi se pare fascinant la Japonia sunt oamenii si cultura acestei tari. Cu o societate omogena si cu reguli bine definite, Japonia este dominata si de un cod de etica foarte strict. Japonezii au un stil de viata diferit si inedit, sunt disciplinati, foarte muncitori, politicosi si au un stil unic de a privi viata. Japonezii sunt foarte longevivi si apreciaza subtilitatea schimbarii anotimpurilor mai mult decat orice alt popor. Bucataria japoneza, considerata una din cele mai sanatoase din lume, inseamna de fapt peste si fructe de mare, orez si legume, imbinate intr-o forma de arta, in functie de regiune si sezon. Sushi, noodles, tempura, ramen alaturi de sake trebuie incercate cu siguranta.
Religia joaca un rol important in viata de zi cu zi a japonezilor, iar multi sustin ca sunt adepti atat ai sintoismului, cat si al budismului. Linia dintre sacru si profan este mult mai putin clara in Japonia, iar pentru calatorii europeni acest lucru poate parea bizar. Frumusetea unica a gradinilor japoneze, simplitatea si armonia peisajului combinate cu arhitectura traditionala si elementele naturale subliniaza sensibilitatea japonezilor. Ceremonia ceaiului este descrisa ca o cale spirituala si reprezinta un mod rafinat de relaxare, care are la baza mai multe principii: armonie, respect, puritate, liniste, seninatate si in cadrul careia primeaza interactiunea sociala, estetica si disciplina. Obiceiurile si traditiile japoneze dau un caracter unic acestei culturi iar cina cu o maiko (ucenica gheisei) este o experienta ce nu trebuie ratata. Am ramas foarte impresionata de curatenia pe care am vazut-o acolo. Oriunde te-ai afla – pe strada, in orice spatiu public sau la toaletele publice, este o curatenie impresionanta. Pe strada nu sunt cosuri de gunoi si, cu toate acestea, este o curatenie impecabila.
Ar fi atat de multe lucruri de spus despre Japonia, despre poporul japonez si cultura lor, despre tehnologie si traditii incat nici o descriere foarte detaliata nu ar putea cuprinde esenta si spiritul acestei tari. Va recomand din toata inima sa faceti o excursie in Japonia si va garantez ca veti veti intoarce impresionati. Pentru ca Japonia este pur si simplu altfel.